El Celler

Història del celler


Ouiea Vins és un petit projecte de garatge, que neix com un acudit el 2019. Amb una vintena d’ampolles de xarel·lo.
Estava aprenent del pare la recepta de la mistela i vaig posar el most sobrant en una petita bota a fermentar. L’única ampolla ques’ha obert fins a dia d’avui va ser el març de 2023. Per cert, molt content del resultat. L’ampolla va patir evaporació espontània.
El 2020, l’any que el míldiu ho va arrasar gairebé tot, havia estat comentant l’idea de fer unes quantes ampolles més. Sense
plantejar-m’ho seriosament, la veritat, i més com venia l’anyada. Una setmana abans de l’inici de la verema vaig rebre una trucada que ho va accelerar tot. El Rafel em va trucar, dient-me que el raïm estava apunt per collir. Així que de pressa i corrents vaig improvisar un micro celler al garatge. Vaig regirar tot el que tenia a l’abast i el que em faltava m’ho va deixar el Marcel. No sabia on m’estava posant.

Aquesta anyada es va resoldre amb 400 ampolles entre xarel·lo, xarel·lo ancestral, gràcies a l’Edu pel suport teòric i al Marcel pel tècnic, vaig embotellar 90 ampolles d’ancestral, i unes 120 de cabernet sauvignon del Joan. Tot això desrapat a ma, macerat amb pells, trepitjat amb els peus, tornat a macerar i a cops de cor i empentes d’esperit, sense premsar, sense sulfits i amb una passió que em desborda a cada pas. Les ampolles d’aquesta anyada van ser compartides amb amics i coneguts. A hores d’ara ja no en deu quedar ni una.

2021. La idea de vinificar va prenent forma, arreglo un espai al
garatge per tractar de fer vins en unes condicions òptimes. Durant el darrer any he descobert vinyes i paisatges molt seductors, indrets i varietats que em motiven, així com les ganes d’experimentar. Amb voluntat i enginy aconsegueixo el material necessari per tirar endavant, amb l’ajuda de la família, la Irene, el Marcel, el Felipe, el Jordi, i molta més gent que ha contribuït d’una manera o altra.

De mica en mica anem aportant millores al nano celler. L’espai va prenent forma, més de celler que de garatge. Segueix
semblant una miniatura, com un petit temple d’alquímia. Durant la primavera embotellem fins a 9 referències. Alhora tenim cura de la nostra primera vinya. Una petita parcel·la de Macabeu, la nostra estimada vinya de l’era. Arriba la Rocío, que ens ajuda en el treball de camp, al celler i sobretot a donar presència publica als nostres vins. La seva aportació i coneixements són tant valuosos, que fem un salt més enllà del celler. A partir d’ara és qui té cura que els nostres vins tinguin una imatge i un recorregut molt més gran. A tot això, tenim unes nano veremes fantàstiques rodejats d’amics, novament. I tornem a experimentar amb varietats i mètodes que durant el 2023 aniran veient la llum. Contents de com van sortint les coses, encarem el 2023 amb optimisme i ganes d’enfrontar-nos a nous reptes, i sobretot a seguir posant tot l’amor en el vi.

La Vinya.
Conreem les vinyes amb un escrupolós respecte pels ceps i el seu entorn, amb coberta vegetal, poda de respecte, i sense utilitzar ni pesticides ni adobs de síntesi o processats, amb tot l’afecte i l’entusiasme per recuperar la vida al sòl i preservar el paisatge, lliure de tòxics, per les generacions futures
Totes les feines de la vinya es duen a terme manualment, inclosa la verema, que fem en cabaços de 20 kgs aproximadament, i evitem l’ús de maquinària pesant que pugui malmetre les arrels dels ceps.
Aconseguint recuperar dia a dia l’equilibri del sol i retornant la vida manllevada per l’ús indiscriminat dels tractors i unes tècniques de cultiu que obligaven als ceps a produir en excés i esgotar-se en pocs anys. Sabem que els nostres rendiments són limitats, però la certesa de la netedat del raïm s’ho ben val.

La Vinificació

No sabem fer vi, som conscients que la carrera de vitivinicultura són 100 cursos, un per any. Tot i aquesta limitació, el coneixement acumulant i l’experiència, aliena i pròpia, són eines indispensables per gosar a elaborar uns vins que només contenen raïm i res més. Sempre partint de procediments senzills i rudimentaris, intentem acompanyar el raïm en la seva metamorfosi fins a assolir la condició de vi, amb tot l’amor, l’enginy i la destresa possible, per tal de poder oferir uns resultats singulars, engrescadors i capaços d’arribar als paladars més avesats a les sorpreses.